Den olympiska orättvisan

Jag har under senaste åren följt Sofia Arvidssons blogg och resultat på WTA touren. En intressant tjej att följa, rolig och oförutsägbar, både i sina tankar och på tennisbanan. Som helhet verkar hon spela bättre tennis nu än någonsin och hon lyser upp lite extra när hon får representera Sverige. Det har vi sett i Federations Cup. I år har hon jagat kvalgränsen till OS som var satt till att vara bättre än 56. När kvalsnöret drogs häromdagen låg Sofia på rankingplats 48. Tyvärr fick Sofia ändå avslag från SOK. Jag ägnade en stund av gårdagen till att försöka reda ut varför och sökte upp en klok och insatt källa i SOK.

Så här hänger det ihop. Det finns en internationell kvalgräns som IOK satt upp för att höja standarden på deltagarna. Den gäller för de länder där man har de flesta och bästa utövarna. För länder från geografiska områden där man i princip nästan inte utövar sporten görs avsteg från den kvalgränsen. Det görs för att man ska få en bred spridning på deltagarna över jorden. Så varje land har rätt att antingen skicka deltagare som klarar den olympiska kvalgränsen eller att använda geografiska kvotplatser(wild cards) för att ändå skicka deltagare som inte klarat gränsen. Något som bland annat tillför jamaicanska bobåkare och kenyanska slalomkillar. Men reglerna tillåter också det omvända. Varje land har rätt att sätta upp sina egna hårdare kvalregler för att INTE skicka någon deltagare. Det görs Sverige, Usa och flera andra länder. I Usa brukar man ha kvaltävlingar för att sålla fram sina representanter. I Sveriges fall görs en subjektiv bedömning av en kommitté bestående av SOKs sportchefer i samråd med representanter för den aktuella sporten. De bedömer om utövaren som klarat den internationella kvalgränsen har kapacitet att placera sig bland de åtta bästa i OS. Enligt insatta källor brukar rekommendationen från specialidrottsförbundet väga tyngst och olika idrotter är olika generösa i sina bedömningar. Om så är fallet är det Svenska tennisförbundet som inte tycker att vi ska skicka ens den enda spelarens som kvalat in till årets OS. En märklig inställning att inte ta tillfället i akt att skicka en stolt representant för att visa upp svensk tennis.

Om jag tolkat SOKs information rätt är sista os-biljetten inte utdelad än. Så det går bra för den som vill att framföra sina åsikter till både SOK och och Svenska tennisförbundet i frågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: