Den känsliga mentala balansen

uttågande

Butter son med sänkta axlar på marsch mot tröstkebaben.

Det är välbekant för de flesta att tennis är ett mentalt krävande spel. Tappar man fokus på spelet så är man snabbt ute ur matchen. Det gäller både gammal och ung. Jag har inte  haft möjlighet att se min son spela på länge och såg med spänning fram mot dagens begivenhet. Idag var det en lättsam liten tillställning för juniorerna i Växjö TS. Lite spel med matchtiebreak, paus för fika och lite mer matchspel klubbkamrater emellan var upplägget. Sonen hade spelat fotboll på förmiddagen ute i minus 7 grader på Värendsvallens c-plan och motivation var inte helt på topp när vi skulle åka. Han var inte alls sugen att spela med svampboll och mussepigglinjer, sa han. Han sken dock upp som en sol när matchledare Kumlin vid samlingen meddelade att man skulle spela på full plan. Här skulle tjongas, kunde man utläsa i sonens ansikte. In på plan och till spel mot träningskamrat Gabriel. Ouppvärmda och icke inspelade bjöd grabbarna på  stelt spel och mängder av missar. Tage missade minst och vann. Nästa opponent var den alltid like matchsugne och bolljagande Erik. Spelkvaliteten höjdes med en faktor fyra. Långa bollar och en hel del vettiga slag utväxlades. Erik nöp den avslutande bollen och vann till slut med 10-9. Sen blev det ny match mot Gabriel igen. Nu var båda bättre inspelade. Eftersom Tage och i synnerhet Gabriel är mer lagda åt att slå hårt blev det en match med kortare slagväxlingar, fler winners och även fler missar. Bra spel. Tage vann igen. Returmatchen mot Erik blev en kopia av den första. Många långa bollväxlingar, Tage hade matchboll, men till slut vann Erik åter med 10-9. Tage var jätteglad och tröttheten före vi åkte var totalt som bortblåst när han sprang upp till oss på läktaren.

Sen var det dags för korv och saft före omlottningen till nya spelgrupper i omgång två. Tage ställde sig i korvkön, sen kom han till mig sur och tvär och sa att han inte hade några pengar. Jag fattade inte riktigt vad som hade hänt först, men sen förstod jag att han inte hade fått någon korv för att hans namn inte varit avprickat på listan för anmälningsavgiften. Jag var 99% säker på att min fru hade betalat avgiften. Efter lite resonemang kom vi fram till att det varit ett mindre administrativt glapp mellan tjejen som tagit emot pengarna och mannen som prickade av på listan. När det var utrett skulle Tage få sin korv, men då hade han surat ihop och ville inte ha. Han ville åka hem. Vi sa åt honom att glömma det lilla misstaget för det var ju inte hans fel och att ladda om och tänka på att det skulle bli kul att spela igen.

Efter ny lottning skulle Tage möta ett par för oss obekanta barn. Vi såg vår son vagga in på banan med böjd rygg. Han var en skugga av sig själv och bjöd inte upp till spel i någon av de fyra avslutande matcherna. Efteråt bröt han ihop och var arg på allt. Han hade ett nyanslöst sammanbrott och det krävdes en hel lirkande och ett löfte om kebab för att få honom på fötter så vi kunde gå. En tuff, men värdefull insikt i att man inte får ta åt sig av små förtretligheter utanför planen i en individuell sport.

Innan någon får något om bakfoten vill jag klarlägga följande. Ovanstående är en betraktelse över hur lite som krävs för att gå från lycka till bedrövelse i barnidrott och att det är svårt att förutse hur känsligt ett barnpsyke kan vara. Betraktelsen handlar inte om bitterhet över onödigt förlorade matcher eller att ge klander åt korvadministrationen. Resultaten i barnidrott är helt ointressanta i sig. Det är utvecklingen och spelglädjen som är det viktiga i det långa loppet. Matchledare Kumlin med flera som fanns i närheten vid korvincidenten gjorde förtjänstfulla insatser för att lösa situationen. Sådana banala missförstånd händer titt som tätt. Det intressanta var effekterna det fick idag och vad man eventuellt kan lära sig av detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: